1. Strategie: Vaststellen merkidentiteit
Om een goede website te laten bouwen moet je eerst antwoord kunnen geven op strategische vragen. Vragen zoals: wat is de drive van de mensen van je organisatie, wat is jullie missie, wat wil je bereiken, wie wil je aanspreken, wat beloof je, waarom zijn jullie anders, welk gevoel wil je oproepen, wat zijn de merkwaarden. Waar sta je nu en waar wil je volgend jaar staan?
Bij MasterMakers Utrecht organiseren we sessies om deze informatie boven water te krijgen. Met deze informatie formuleren we de merkidentiteit. Of zoals wij dat graag noemen, een Merkfundament. Je ziet nog niets, maar de uitgangspunten van je merk positionering staan vast. Vergelijk het met het fundament van een huis.
2. Design: Merkconcept en merkontwerp
Als de strategie helder is, kan het creatieve team van MasterMakers aan de slag. Copywriters en designers werken samen om een creatief merk concept te bedenken. Dat is de vertaling van de merkidentiteit naar de buitenwereld. En de designers werken aan het merkontwerp. De designers maken keuzes in stijl, kleuren, lettertypes, beeldtaal en tone-of-voice.
3. Webdesign: Alle pagina’s
En zo komen we weer terug bij de website. Het bouwen is niet moeilijk, maar het goede bouwen is een kunst. We hebben in stap 2 vastgesteld hoe we naar buiten gaan treden en hoe dat eruit ziet. Nu kunnen we het merkontwerp doorvertalen naar het ontwerp van de website.
Hierbij gaan we er nu vanuit dat de navigatiestructuur is vastgesteld. De designers ontwerpen alle pagina’s op basis van de gewenste navigatiestructuur. Ook ontwerpen ze een aparte mobiele versie, want voor sommige klanten geldt zelfs: mobile first.
4. Webdevelopment: bouw maatwerk website
Als alle designs zijn goedgekeurd gaan de designs naar onze webdevelopers. Vergelijk het ook hier met de bouw van een huis. Als alle tekeningen helemaal kloppen en definitief zijn, dan pas gaan de aannemers bouwen. Tijdens de bouw worden geen wijzigingen gemaakt in het ontwerp.
Dat gaat bij het bouwen van websites net zo. In de bouwfase koppelen onze developers de voorkant van de website (HTML, wat je ziet) aan de achterkant van een website. De achterkant is je CMS. CMS staat voor Content Management Systeem. Met een CMS kun je je website onderhouden en actueel houden.
5. Content vullen: teksten & beeld plaatsen
Een website op maat laten maken, ontslaat je niet van het maken van content. Als de website is gemaakt krijgt de klant een link. De maatwerk website is online maar niet live. De klant kan nu zelf teksten, beeld en videos plaatsen of wijzigen.
Sommige klanten vullen zelf de hele website met content, de meeste klanten die een maatwerk website laten maken, laten dat graag aan MasterMakers over. Wij zorgen dan voor alles. Het maken van videos, het schrijven van teksten, vertalingen, nieuwsberichten, etc.
6. Viermoment: Maatwerk website kan live!
En dan is daar het moment. De website op maat klopt aan alle kanten en gaat live. Altijd een goed moment om ook even klanten te berichten. De nieuwe maatwerk website straalt ambitie uit, is modern en vertelt precies het goede verhaal.
Dat was het idee natuurlijk, daarom laat je een website op maat maken. Vaak maakt MasterMakers dan ook een Social Toolkit, zodat alle medewerkers en kanalen dezelfde uitstraling hebben. Denk hierbij aan headers van social media, mailfooters, Teamsachtergronden, etc.
7. Review: Na 3 maanden
En als de maatwerk website staat, komen we altijd drie maanden later bij elkaar om de site te reviewen. Wat is de feedback, klopt alles, waar kunnen er nog punten op de i, zijn er nog vragen over de werking van het CMS? Een review is natuurlijk ook altijd het begin van nieuwe vragen. Omdat klanten die er online helemaal bijstaan zoals het bij hun identiteit en ambitie past, ook willen dat dezelfde uitstraling herkent wordt in andere uitingen. Denk aan beursitems, Salespresentaties, PPT sjablonen en interne communicatie instrumenten.