Website op maat laten maken in 7 stappen

Een website op maat; straal uit wie je bent

Jouw website is de belangrijkste drager van jouw merk. Daarom wil je een maatwerk website laten maken. Je bent je ervan bewust dat jouw website in belangrijke mate het gevoel bepaalt dat een bezoeker over jouw organisatie krijgt.

Dus het komt nauw. Het is cruciaal dat je weet wat je sterke kanten zijn en welke klanten je wil aantrekken. Daarom vindt die exercitie bij ons plaats vóór dat er een website op maat gebouwd wordt.

Tijd voor een metamorfose en een nieuwe website? Wij gaan graag samen aan de slag

Neem contact op

Wat is een website op maat?

Je wil niet zomaar wat maken, dat kan iedereen.

Want bouwen is easy, maar het goede bouwen…. dat is vakwerk!

Maar wat is een website op maat eigenlijk?

Oke, daar gaan we. Je hebt standaard websites, zoals WordPress thema’s of Joomla of …. En je hebt websites die je op maat laat maken. Standaard websites zijn al gebouwd. Je kiest een thema en dan wooph!… daar is je website. Elke pagina is in feite een sjabloon.

Dat maakt het maken van een website een invuloefening. Je zet jouw plaatjes en teksten erin en de website is klaar. De standaard websites worden vaak gebruikt door eenpitters. Een maatwerk website is een website die op maat voor jouw organisatie wordt gemaakt. Dus op maat ontworpen en op maat gebouwd.

Waarom kiezen voor een maatwerk website?

Een standaard website is lekker goedkoop en lijkt makkelijk. Maar het is alleen maar makkelijk als jouw dienst of product precies in een sjabloon past. Wij zeggen het zo: een standaard website is geschikt voor single topic websites. Bijvoorbeeld voor een tekstschrijver of een coach.

En dan nog is vaak de uitdaging ‘hoe moet het eruit zien?’. Dus welke kleuren kies je, welke beelden, welke tekst. Wat is pakkend? Wat moet je wel doen, wat niet?

En dan ben je er nog niet…

Want ook deze vragen moet je beantwoorden. Wie ben je? Waarom ben je relevant? Waarom moeten klanten van je houden? Dat noemen wij: werken aan je Branding. Als je dat op orde hebt, kun je ‘uitrollen. Lees hier alles over branding.

Mooi werk! Maatwerk website Chemrade

Lees de case

Samen met een architect je website bouwen

Een website bouwen is net als een huis bouwen

Vaak zeggen we tegen klanten: vergelijk het bouwen van een website met het bouwen van een huis. Voor het bouwen van een huis vinden we het heel normaal om eerst met een architect te sparren. Te kijken naar mooie voorbeelden, elkaar te inspireren, te dromen over je toekomst.

En na zo’n gesprek worden kaders vastgesteld. Het moet een modern huis worden, met veel glas, veel licht, warme uitstraling, lichte kleuren, stoere materialen, genoeg slaapkamers, 2 badkamers, noem het maar op.

Met deze informatie gaat een architect tekenen. Dat is even een proces. Want ALLES moet helder zijn en vast staan voordat de bouw start. In een mooi ontworpen huis kun je niet ineens tijdens de bouw zeggen ‘doe daar ook maar een deur’ of ‘dat raam mag van mij wel 2x zo hoog’.

Als een ontwerp klopt betekenen dit soort wijzigingen eigenlijk altijd een verkrachting van het ontwerp. Kortom eerst tekenen, dan bouwen. Dat geldt voor een huis op maat, en dat geldt voor een website op maat.

7 stappen met MasterMakers om een
maatwerk website te laten maken

1 Strategie: Vaststellen merkidentiteit

Om het goede website te laten bouwen moet je eerst antwoord kunnen geven op strategische vragen. Vragen zoals: wat is de drive van de mensen van je organisatie, wat is jullie missie, wat wil je bereiken, wie wil je aanspreken, wat beloof je, waarom zijn jullie anders, welk gevoel wil je oproepen, wat zijn de merkwaarden. Waar sta je nu en waar wil je staan volgend jaar?

Bij MasterMakers Utrecht organiseren we sessies om deze informatie boven water te krijgen. Met deze informatie formuleren we de de merkidentiteit (Merkfundament). Je ziet nog niets, maar de uitgangspunten van je merk positionering staan vast. Vergelijk het met het fundament van een huis.

2 Design: Merkconcept en merkontwerp

Als de strategie helder is, kan het creatieve team van MasterMakers aan de slag. Copywriters en designers werken samen om een creatief merk concept te bedenken. Dat is de vertaling van de merkidentiteit naar de buitenwereld. En de designers werken aan het merkontwerp. Kijk, zo ziet het eruit! De designers maken keuzes in stijl, kleuren, lettertypes, beeldtaal en tone-of-voice.

3 Webdesign: Alle pagina’s

En zo komen we weer terug bij de website. Het bouwen is niet moeilijk, maar het goede bouwen. We hebben in stap 2 vastgesteld hoe we naar buiten gaan treden en hoe dat eruit ziet. Nu kunnen we het merkontwerp doorvertalen naar het ontwerp van de website.

Hierbij gaan we er nu vanuit dat de navigatiestructuur is vastgesteld. De designers ontwerpen alle pagina’s op basis van de gewenste navigatiestructuur. Ook ontwerpen ze een aparte mobiele versie, want voor sommige klanten geldt zelfs: mobile first.

4 Webdevelopment: bouw maatwerk website

Als alle designs zijn goedgekeurd gaan de designs naar onze webdevelopers. Vergelijk het ook hier met de bouw van een huis. Als alle tekeningen helemaal kloppen en definitief zijn, dan pas gaan de aannemers bouwen. Tijdens de bouw worden geen wijzigingen gemaakt in het ontwerp.

Dat gaat bij het bouwen van websites net zo. In de bouwfase koppelen onze developers de voorkant van de website (HTML, wat je ziet) aan de achterkant van een website. De achterkant is je CMS. CMS staat voor Content Management Systeem. Met een CMS kun je je website onderhouden en actueel houden.

5 Content vullen: teksten & beeld plaatsen

Een website op maat laten maken ontslaat je niet van het maken van content. Als de website is gemaakt is krijgt de klant een link. De maatwerk website is online maar niet live. De klant kan nu zelf teksten, beeld en videos plaatsen of wijzigen.

Sommige klanten vullen zelf de hele website met content, de meeste klanten die een maatwerk website laten maken, laten dat graag aan MasterMakers over. Wij zorgen dan voor alles. Het maken van videos, het schrijven van teksten, vertalingen, nieuwsberichten, etc.

6 Viermoment: Maatwerk website kan live!

En dan is daar het moment. De website op maat klopt aan alle kanten en gaat live. Altijd een goed moment om ook even klanten te berichten. Die zijn niet perse geïnteresseerd in jullie website maar wel in de boodschap die het uitstraalt. De nieuwe maatwerk website straalt ambitie uit, is modern en vertelt precies het goed verhaal.

Dat was het idee natuurlijk, daarom laat je een website op maat maken. Vaak maakt MasterMakers dan ook een Social Toolkit, zodat alle medewerkers en kanalen dezelfde uitstraling hebben. Denk hierbij aan headers van social media, mailfooters, Teamsachtergronden, etc.

7 Review: Na 3 maanden

En als de maatwerk website staat, komen we altijd drie maanden later bij elkaar om de site te reviewen. Wat is de feedback, klopt alles, waar kunnen er nog punten op de i, zijn er nog vragen over de werking van het CMS? Een review is natuurlijk ook altijd het begin van weer nieuwe vragen. Omdat klanten die er eindelijk online helemaal bijstaan zoals het bij hun identiteit en ambitie past, ook willen dat dezelfde uitstraling herkend wordt in andere uitingen. Denk aan beursitems, Salespresentaties, PPT sjablonen en interne communicatie instrumenten.

'Wat je nu ziet van ons is niet meer wie we zijn'. Tijd voor een nieuwe website!

Neem contact op

Wat zijn de kosten voor een maatwerk website?

Een maatwerk website heb je vanaf € 10.000. Dat is dan webdesign en webdevelopment samen. Dan gaan we ervan uit dat je al een eigen merkidentiteit hebt. Zo niet dan gaan we met elkaar strategische sessies doen om de merkidentiteit te bepalen. Die kosten komen er dan bij.

Is een website op maat laten maken duur?

Een maatwerk website laten maken is een investering. Alleen … een maatwerk website vertelt precies het echte verhaal. Zodat het niet alleen goed is, maar ook het goede gevoel oproept.

Een maatwerk website gaat jaren mee. Soms wel tien jaar. Dan is een investering van € 10.000 niks op jaarbasis. Dus een maatwerk website laten maken is niet duur, maar dan moet je het wel in één keer goed doen, met de juiste partij.

Hoe goed vindbaar is een website op maat in Google?

Wil je een website op maat laten maken, dan starten we altijd met een zoekwoorden analyse door onze online marketing partner. Het resultaat hiervan bepaalt het ontwerp van de navigatie, inclusief alle landingspagina’s. De landingspagina’s van de website zijn de belangrijkste pagina’s waarop je gevonden wil worden.

Het mooie is dus ook dat je een maatwerk website rondom de belangrijkste zoekwoorden kunt optuigen. Dat is veel lastiger met een standaard website. Daarom zeggen we dat een maatwerk website beter vindbaar is dan een standaard website. Mits een zoekwoordenanalyse uitgevoerd is en onderdeel is geweest van het navigatie ontwerp proces. Wil je verder werken aan SEO & SEA? Dan gaan we samen met onze online marketing partner aan de slag met online marketing strategie en aanpak.

Mooi werk! Maatwerk website Shaping Change

Lees de case

Elkaar zien en spreken werkt natuurlijk het best

Nieuwsgierig geworden? Plan een
vrijblijvende afspraak in of
bel 030 267 0770.

Laat je inspireren!

Laat hier je gegevens achter.
Dan plannen we een kennismaking of helpen je verder.