Kernwaarden als onderdeel van een merk strategie

Merkwaarden bedenk je niet. Ze zijn al verankerd is je organisatie. Wij gaan ze samen vangen.

Kernwaarden! Elk mens heeft ze. Elke organisatie heeft ze. Idealen, kernwaarden en eigenschappen vormen de basis van een sterk merk. Weten wie je bent en waar je voor staat. Kernwaarden kun je laten doorklinken en voelen in je branding. In al je communicatie. Daarmee worden kernwaarden merkwaarden.

Kernwaarden versus Merkwaarden

Kernwaarden hebben een taak in de interne communicatie: ze beschrijven wat van de medewerkers wordt verwacht. In de externe communicatie schieten ze tekort want ze zijn zelden onderscheidend. Om een eigen positie in de markt in te nemen, moet een organisatie op zoek naar merkwaarden. Merkwaarden gaan vaak niet over wát je organisatie doet, maar HOE je dat doet.

Kernwaarden zijn zelden ondescheidend voor de klant

Je kent ze vast nog wel: professioneel, betrouwbaar, betrokken, innovatief, integer. Deze kernwaarden beschrijven de principes van waaruit wordt gewerkt, de eisen waaraan medewerkers moeten voldoen en de manier waarop men wil omgaan met klanten. Deze waarden zijn zo algemeen, dat ze gedeeld worden door vrijwel iedereen. Wil je organisatie een onderscheidende positie in de markt innemen, zal ze op zoek moeten naar waarin zij anders is. Dat beschrijf je met merkwaarden.

Hoe stel je merkwaarden vast?

Merkwaarden bedenk je niet even. Als het goed is, zijn die al verankerd in je organisatie. Merkwaarden komen uit het hart van de organisatie zelf. Net zoals je als mens ergens in gelooft en ergens voor staat, doe je dat als merk ook. De merkwaarden van jouw organisatie vormen wie je bent en waar je voor staat. Je moet ze soms alleen nog zien te ‘vangen’ en definiëren om ze toe te kunnen passen.

Elkaar zien en spreken werkt natuurlijk het best

Nieuwsgierig geworden? Plan een
vrijblijvende afspraak in of
bel 030 267 0770.

Laat je inspireren!

Laat hier je gegevens achter.
Dan plannen we een kennismaking of helpen je verder.