Waarom succesvolle b2b-organisaties investeren in branding

Suzan_rond
Door Suzan Valkema

‘Het gaat goed toch? Waarom investeren in branding?’ Dit is de valkuil waar veel b2b-organisaties intrappen. Maar succesvolle bedrijven (ook b2b!) begrijpen als geen ander: een business model zonder branding is kansloos. Het is korte termijn denken. Als het nu goed gaat zonder branding, weet dat het nog veel beter had kunnen zijn.

 

Branding verleidt en geeft richting

Als bedrijf moet je opvallen in de grote warboel van organisaties en merken. Mensen moeten jullie herkennen en willen volgen. Daarin is merkdenken (branding!) onmisbaar. Jullie zijn niet ‘gewoon’ een bedrijf. Elk bedrijf is een merk. Ook jouw b2b-organisatie of coalitie. Een merk met karakter en persoonlijkheid. De kunst is om dát te laten zien. Branding verleidt en geeft richting. Voor de klant, voor jullie organisatie. Branding is de basis voor marketing. Als je een goed fundament hebt, kun je gemakkelijk actief naar buiten treden.

Maak fans van je klanten, partners en medewerkers

Als je een mooi bedrijf bent, een ‘unieke persoonlijkheid’, dan is het een gemiste kans als je dat niet laat zien. Als je het wél laat zien, trek je de juiste klanten aan, de juiste partners en de juiste medewerkers. Dan praat iedereen met trots over het bedrijf. Dan krijg je een voorkeurspositie.

Wat is branding? Branding is een ander woord voor ‘merkdenken’. Ook jullie organisatie is een merk. En je organisatie zien en benaderen als merk heet merkdenken. Branding dus.

Met één gezicht naar buiten

Branding gaat dus over jezelf als bedrijf laten zien. Hoe ziet dat eruit? Welk gevoel roept het op? Dat is branding. Kijk dit zijn wij, zo presenteren we ons. Dit is onze persoonlijkheid. En daarna: met één gezicht naar buiten en gezien worden.

 

Unieke persoonlijkheid vangen in merkidentiteit

Voordat je aan marketing en merkactivatie kunt gaan doen, zet je eerst het Brand Fundament neer. Jullie verhaal en persoonlijkheid verpakt in een scherpe merkidentiteit met een wonderschoon merkconcept en merkontwerp. Dat wil zeggen: krachtig design en pakkende kopteksten. Helemaal passend bij jullie én aansprekend voor jullie doelgroep.

Tijd voor een metamorfose en scherpe keuzes in communicatie? Wij gaan graag samen aan de slag met jouw branding.

Neem contact op

Wat is een Brand Fundament?

Het Brand Fundament is het onderstel, het hart van jullie merk. Hierin wordt alles vastgelegd, om nooit meer te vergeten. Denk aan de strategische uitgangspunten voor branding en communicatie, merkpositionering, een krachtige pay-off en pitch, herkenbare visuele identiteit en huisstijl (logo, kleur, stijl, tone of voice, beeldtaal, typografie): alles wat nodig is voor wat volgt.

Zorg dat het Brand Fundament staat. Dan is het ineens gemakkelijk om aan marketing te doen. Niet meer lastig of spannend om jullie bedrijf te laten zien.

Branding is de basis voor marketing

Alles moet worden vastgelegd in een Brand Book en digitaal Brand House. Zodat iedereen in de organisatie meegenomen wordt in de nieuwe branding. Het vormt de basis voor alle marketing/communicatie-activiteiten en merkactivaties die nodig zijn om gezien te worden. Want met alleen een nieuwe website kom je er niet. Je moet als organisatie naar buiten treden. Met één gezicht naar buiten.

Bereik en raak je klanten

Daarna kun je jezelf gemakkelijk laten zien. Overal. Want het onderstel, het Brand Fundament staat. Dan is het ineens gemakkelijk om aan marketing te doen. Niet meer lastig of spannend om jullie bedrijf te laten zien. Op LinkedIn, in nieuwsbrieven, blogs, video’s, op beurzen, in sales-presentaties, in een eigen magazine. Overal waar je jullie doelgroep gaat bereiken en raken.

Branding is dus ‘being’ en marketing is ‘doing’. Branding is de basis, daarna kun je met marketing gas geven.

Hoe strategie en design hand in hand gaan en SemperPower een nieuw gezicht krijgt.

Lees de case

Marketing zonder branding is kansloos

Investeren in marketing, zonder eerst aan de slag te gaan met branding? Zonde van je geld. Omdat je richting mist, zul je je doelgroep niet echt raken en aan je verbinden. Een gemiste kans. Zorg dat je eerst jullie eigen unieke persoonlijkheid vangt in design en copywriting. Bepaal de spelregels en het speelveld. En doe dit niet zelf, maar haak een goed branding bureau aan. Dat geeft sturing aan marketing en communicatie.

Eerst aan de slag met een rebranding

Branding is dus ‘being’, marketing is ‘doing’. Je hebt ze allebei nodig om te kunnen vliegen. Maar eerst aan de slag met branding, dan pas krijgt je marcom-acties echt waarde en bereik je je doelen. Branding is de basis, marketing is gas geven.

Suzan_rond
Suzan Valkema
COO & Merkstrateeg

‘Houd van projectmatig werken met een team, problemen oplossen, maatwerk, creatieve concepten helpen ontwikkelen en op een gestructureerde manier realiteit maken. Met liefde voor communicatie, strategie en design.’

Bekijk het hele team