MasterMakers Brand Blueprint

Door Nicole Classen

Het ‘Business Model Canvas’ of ‘Value Proposition Canvas’ zijn handige tools die handvatten geven aan een anders vaak abstract denkproces. Een denkproces waar anders vele uren discussie overheen gaat zonder de spijker op zijn kop te slaan.

De door MasterMakers ontwikkelde Brand Blueprint is een tool gebaseerd op elementen uit verschillende business design methodieken. Naast het combineren van elementen van bestaande canvassen, zijn ook elementen van Design thinking, de Blue Ocean Strategy en Customer Journey Mapping hierin geïntegreerd. Alle elementen die relevant zijn voor Brand strategy, worden in de blueprint samengevat tot de fundering van jouw merk. Een merk dat embedded, empowered, outstanding en future proof is. De Brand Blueprint is to the point en geeft je structuur en houvast aan het anders vaak frustrerende en tijdrovende traject van het creëren van een brandstrategie.

Stel je eens voor, gedurende een workshop zijn er vier werknemers met verschillende behoeftes. Persoon A wilt X, want daar komen ze vandaan. Persoon B heeft ‘een goed gevoel over Z’, terwijl persoon C een leuk idee heeft dat hij graag wilt uitoefenen. Persoon D wilt wel bijdragen, maar voelt zich niet geroepen zich te menen in deze ‘overtreffende trap gesprekken’.

Wil je opvallen, blij maken en blijven hangen?

Lees het blog

Brand Fundament workshop

De MasterMakers Brand Fundament workshop, dit is de naam van de workshop waarin we samen een blueprint van jouw merk maken, maakt niet alleen korte metten met desastreuze groepsdynamieken. Op zeer efficiënte wijze worden alle belangrijke topics die meespelen in het selecteren van een ‘Brand richting’ afgetikt. En dan niet vanuit persoonlijke voorkeuren, maar vanuit sterke argumenten. Het ene inzicht ‘oh dit is wat ons onderscheid’ volgt op het andere ‘aah we hebben eigenlijk twee totaal verschillende klantprofielen’. De puzzelstukjes vallen op hun plek. Van frustratie naar helderheid.

Net zoals elke tool of canvas, valt of staat het gebruik ervan met een goede procesfacilitator. Iemand die het doel helder voor ogen heeft en de groep stapsgewijs door het proces leidt. Die ervoor zorgt dat alle elementen de aandacht krijgen die nodig hebben. Die erop let dat er passende werkvormen worden ingezet. Zodat persoon A niet ondergesneeuwd wordt door persoon B, we niet verzanden in een welles-nietes discussie en het echt een workshop is. In plaats van een hippe naam voor weer een vergadering.

Daarnaast zijn onze MasterMakers facilitators echte brand-denkers. Onze zintuigen staan op scherp voor alle opmerkingen, ideeën en schetsen. We nemen alles mee ter inspiratie voor het creatieve team. Vaak ontstaan tijdens dit soort diepte sessies allerlei goede ideeën. De sparks die samen met de Brand Insights de voedingsbodem vormen voor ‘het gouden idee’.

Een complete Brand Blueprint is een visuele samenvatting van alle kern-elementen van jouw bedrijf die van invloed zijn op de vormgeving van je brand. Zo laat je de toekomst van jouw bedrijf niet afhangen van toeval, maar begin je vanuit de juiste richting.

Nicole Classen
Strategy & Creative Director, Partner
Bekijk het hele team