5 tips voor een PowerPoint-sjabloon dat werkt

Suzan_rond
Door Suzan Valkema

Iedereen kent ze: PowerPoint-presentaties. Maar hoe vaak zijn ze mooi en ondersteunen ze een goed verhaal? Wat ons betreft: te vaak NIET: te veel tekst, te veel ‘leuke’ icoontjes, te veel kleur en verloopjes en veel te vaak té vol. Een drukke presentatie dus, gewoon omdat het allemaal kan. Herkenbaar ook voor jou? Terwijl je er ook nog eens heel wat dure uren in hebt gestoken? Daarom hier de vijf tips!

TIP 1: Een goed begin is het halve werk

Eerst moet je analyseren en uitgangspunten gaan bepalen, het liefst met een communicatie-expert. Welke PowerPoint-presentaties liggen er al en waar gaat het mis? Waar staat jouw ‘merk’ voor en welk gevoel wil je opwekken bij jouw klant? Welke types presentaties wil je met het PowerPoint-sjabloon kunnen maken? Zodat helder wordt hoeveel dia’s jouw sjabloon nodig heeft, welk type dia’s en welke onderdelen de dia’s moeten bevatten. Dit zijn belangrijke uitgangspunten voor het ontwerpproces.

TIP 2: Laat je PowerPoint-sjabloon ontwerpen door een échte designer

Laat niet slechts het logo, kleuren en lettertype van je huisstijl instellen door een developer. Besteed volle aandacht aan het design, hiermee ga jij je onderscheiden. Kies voor de beste ontwerper die een doorvertaling kan maken van je visuele identiteit naar aantrekkelijke en functionele dia’s. En kies iemand die ervaring heeft met het ontwerpen van PowerPoint-sjablonen. Zodat je het maximale qua verrassend design kunt bereiken, zonder dat een developer tegen problemen aanloopt bij het bouwen.

Jouw pitch is sterk, je staat honderd procent achter je huisstijl en visuele identiteit. Maar nu wil je nog presentaties kunnen maken die jouw goede verhaal kracht bijzetten.

Een PowerPoint snel maken?

TIP 3: Neem een technische slimmerik in de hand

Een designer is geen developer (en andersom). Je hebt een slimme ontwikkelaar nodig om de gemaakte designs in het PowerPoint-sjabloon te bouwen. Hij of zij zorgt voor de juiste instellingen en koppelingen, plus handige tips en trucs zodat het sjabloon goed werkt en makkelijk te gebruiken is. En zal eindeloos doortesten en zorgen dat alles tot in de puntjes klopt.

TIP 4: Workshop ‘haal alles uit jouw PowerPoint-sjabloon’

Het bedenken, ontwerpen en bouwen van een PowerPoint-sjabloon is één. Er voor zorgen dat jouw mensen ermee kunnen werken en de mogelijkheden kennen, is een belangrijke laatste stap. Zorg voor een eerste workshop voor jou en je mensen, zodat iedereen precies weet hoe je snel een mooie presentatie kan maken met het sjabloon. En doe dit een half jaar later nog eens. Laat een PowerPoint-pro eens kijken hoe je te werk gaat en hoe jouw presentaties eruit zien. Of organiseer hiervooor een bijeenkomt met je collega’s. Help elkaar met tips en tricks.

TIP 5: No story no glory

Zorg voor een goed verhaal. Je presentaties zien er nu professioneel en prachtig uit. Maar klopt je verhaal? Zit er een goede opbouw in? Is er een heldere kop en staart. In tekst en in uitstraling? Is het krachtig en kernachtig? Vind je dat lastig? Oefen dan jouw verhaal bij een vriend, collega of adviseur. Je hoort jezelf dan vaak meteen de essentie vertellen. Dát is vaak het begin van de beste pitch.

Heb je net geïnvesteerd in een nieuwe huisstijl en website en dan ook dit nog? Ja. Volmondig ja. Want een goed ontworpen en gebouwde PowerPoint-sjabloon scheelt je ur-en aan tijd en versterkt jouw merk. Met een professioneel sjabloon bespaar je tijd, geld en frustraties.

Suzan_rond
Suzan Valkema
COO & Merkstrateeg

‘Houd van projectmatig werken met een team, problemen oplossen, maatwerk, creatieve concepten helpen ontwikkelen en op een gestructureerde manier realiteit maken. Met liefde voor communicatie, strategie en design.’

Bekijk het hele team