Branding, ook jouw organisatie is een merk

Wat is branding? Branding is een ander woord voor ‘merkdenken’. Jouw organisatie is een merk. En je organisatie zien en benaderen als merk heet merkdenken. Branding dus. Daar is MasterMakers, een strategisch branding bureau uit Utrecht, elke dag mee bezig. Al meer dan twintig jaar. Door je organisatie als merk te benaderen ben je beter zichtbaar. Je weet wie je bent, waar je voor staat en waar je naar toe wil.

Een business model zonder branding is kansloos

Organisaties die goed weten waar ze mee bezig zijn en waar ze naartoe willen, zijn ook goed in staat om scherpe keuzes te maken. In alles wat ze doen. En… in wat ze niet doen.

Het voornaamste in branding is focus. Als je weet waar je heen wil is er maar één weg. Ervoor zorgen dat jouw doelgroep je herkent, bij je wil horen, je wil volgen, vloeit daar als vanzelf uit voort.

Tijd voor een metamorfose en scherpe keuzes in communicatie? Wij gaan graag samen aan de slag met jouw branding.

Neem contact op

Branding ook voor interne doeleinden

Branding omvat alle activiteiten die je verricht om je organisatie als merk te benaderen. Het merkdenken helpt je doelgroep om zich met je te identificeren en aan je te binden. Denk maar zelf aan een merk waar je van houdt. Je hebt het gevoel dat er geen alternatief voor is. Je praat er positief over, je blijft het kopen, het maakt je blij. En dat gevoel dat het merk oproept bij je doelgroep, doet het ook bij medewerkers. Daarom is branding zo belangrijk voor het aantrekken van nieuwe mensen en het behouden van juiste medewerkers die net zo gek zijn van jouw organisatie als jij dat bent.

Rebranding als jouw organisatie een groeispurt maakt

Een onderneming ontwikkelt zich niet in een theoretische rechte lijn. Vaker is er sprake van een groeispurt. Er gebeuren dingen van binnenuit, denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van een nieuw product.

Of er gebeuren dingen in de markt, denk aan acties van concurrenten. Zaken waar je als ondernemer op moet reageren. Er veranderen dingen van binnenuit of buitenaf, waarbij je als onderneming niet stil kunt blijven staan. Je voelt: wat je nu ziet van ons is niet meer wie we zijn. Dan is het tijd voor een nieuwe rebranding strategie, gemaakt door een specialistisch rebranding bedrijf als MasterMakers!

Verandering van koers vraagt om een rebranding.
Mooi werk! Rebranding Tele'Train, bekijk de case

Lees de case

Top 3 meest voorkomende branding vraagstukken

1. Een rebranding vanwege de ontwikkeling van een nieuw product

Ondernemers. Ze zijn een apart soort. Ze zien steeds kansen. Leren van hun klanten en opdrachtgevers. Een vraag van een opdrachtgever in de B2B kan bijvoorbeeld zijn: ‘hey jullie hebben bepaalde expertise, zouden jullie ons kunnen helpen met de doorontwikkeling van idee zussumenzo?’

En vaak zie je dan dat een ondernemer voelt dat de vraag van deze klant ook wellicht de vraag is van tien van zijn andere klanten. En zo wordt er een nieuw product ontwikkeld die de organisatie een andere wending geeft. Wat hebben ze dan nodig? Een slimme merkstrategie. De eerste stap in branding.

2. Een rebranding vanwege ontwikkelingen in de markt

Marktontwikkelingen vragen vaak om een nieuwe rebranding strategie: een rebranding. Stel dat je een installatie adviesbureau bent. Al meer dan dertig jaar. En je neemt waar dat de meest gestelde vraag uit de markt sinds een paar jaar alleen maar om duurzaamheid draait. Bijvoorbeeld: ‘Hoe kunnen we ons gemeentelijk pand energieneutraal maken?’

Dan is het wellicht tijd voor deze ondernemer om duurzaamheid speerpunt te maken in de branding strategie. Of dat een goede keuze is, slim is en kansrijk, en hoe je dat in de markt zet, dat is een voorbeeld van een rebrand vraagstuk waarin MasterMakers zich graag vastbijt.

3. Een rebranding vanwege nieuwe ambities

Wat we als rebranding club het meest zien is dit. Ondernemers zijn altijd in beweging. Als een onderneming zo’n drie tot vijf jaar bestaat dan heeft ze alle kinderziektes alvast overleefd, haar markt goed leren kennen en ervaring opgedaan welke opdrachtgevers goed passen. En welke ook niet.

Met deze kennis en ervaring zien we dat ondernemers de tweede stap maken. Ze vallen bij MasterMakers dan vaak in de categorie ‘scale ups’. Ze hebben vertrouwen en willen doorpakken. Wat je nu van ze ziet (vaak online) is verouderd. Straalt niet de ambitie uit die ze hebben. Past niet bij de groei die ze voor zich zien. Dan is het tijd voor een rebranding.

'Wat je nu ziet van ons is niet meer wie we zijn'. Tijd voor een rebranding!

Neem contact op

Een rebranding strategie? Hoe pak je dat aan?

In zes stappen een sterk merk

MasterMakers heeft een eigen slimme methode ontwikkeld om van jouw organisatie een sterk merk te maken. We doorlopen zes MasterSteps.

Stap 1 in branding: Focus

Het belangrijkste in branding is focus. Aan de slag met de merkstrategie en brandingstrategie. Wie ben je? Waar wil je naar toe? Waarin ben je anders? Hoe wil je dat er over je gepraat wordt? Zo maar een greep uit een aantal hoofdvragen die we gaan stellen.

Dat doen we in interviewvorm met stakeholders in combinatie met één of meer sessies met directie en (marketing)managers. Het resultaat is je merkpositionering. Dit zijn we en hier gaan we naar toe. Een betekenisvol merk geeft een haarscherpe merkpositionering.

Stap 2 in branding: Vaststellen van de merkidentiteit

De uitgangspunten van de merkpositionering zijn belangrijk onderdeel van de merkidentiteit. Het is de kern van jouw merk. Heel duidelijk verwoord. Het geeft energie en is voor iedereen te begrijpen.

De kern vormt de basis voor alles wat jouw organisatie doet. Het is het uitgangspunt om jouw merk uit te bouwen. De merkidentiteit geeft richting en zorgt ervoor dat alles wat daarna komt, in één keer raak is. Onderdelen zijn je drijfveren, ambitie, merkwaarden, positionering en merkessentie.

Stap 3 in branding: Ontwikkelen merkconcept

Het merkconcept is de vertaling van de merkidentiteit naar de buitenwereld. Het merkconcept bestaat uit verschillende onderdelen. Zoals het merkverhaal of ‘corporate story’, een merkbelofte en een krachtige pay-off.

Het merkconcept is een creatieve en inspirerende vertaling van de identiteit van een merk. Het wordt duidelijk hoe een merk aanvoelt; het beschrijft de ziel van een merk. Het merkconcept vormt de basis van alle creatieve uitingen.

Stap 4 in branding: Designers in actie

In deze vierde stap brengt het creatieve team het merk tot leven. ‘En zo ziet het eruit!’ Het creatieve team zorgt voor de visuele en tekstuele doorvertaling van het merkconcept.

Dit is niet alleen keuze in fotografie, kleur, logo en huisstijlelementen, maar ook de tone of voice. Kortom; alles waarmee de (potentiële) klanten, werknemers en stakeholders in aanraking komen. Zodat de doelgroep de onderscheidende waarde herkent en voelt. Als het merkontwerp staat heb je daar jaren plezier van.

Stap 5 in branding: Merkactivatieplan

Stap 2, 3 en 4 vormen samen het Brand Fundament. Je merk staat. Het neerzetten van een stevig Brand Fundament is de core business van MasterMakers. Maar het fijne is dit. Als alles staat hoef je niet naar een ander bureau. Dan zijn we juist samen goed op weg.

Onze branding experts staan klaar om een slim plan te maken. Het merk staat en nu wil je alleen nog maar de goede dingen doen. We kunnen voor jullie een Brand Plan maken. Of liever: met jullie. Hiervoor bieden we een BrandPlan in One Day. Een slimme, enerverende en inspirerende dag met aan het eind van de dag: een Brand Plan.

Stap 6 in branding: Met één gezicht naar buiten

Je Brand Fundament staat. Je weet wat je te doen staat om jouw merk te activeren. Wie helpt je? Hoe fijn is het om dat te doen met mensen die aan de wieg van jouw merk hebben gestaan?

In deze stap ontwikkelen we alle communicatie-instrumenten, -uitingen en –sjablonen die nodig zijn, waaronder een nieuwe website! Voeren we campagne. Met één gezicht naar buiten. Consistent en consequent. Over alle kanalen, online en offline. Waar je klant je ook ziet, alle uitingen roepen hetzelfde gevoel op.

Een rebranding, wat kost het?

Investeren in branding

Een rebranding strategie én traject zal snel 10-20k investering vergen. Soms veel meer. Als het merk meerdere labels heeft, doelgroepen, markten, persona’s. Maar we zeggen investering. De kosten verspreid over de jaren waar je er lol van hebt, zijn goed te doen.

Het is echt een investering die een organisatie doet omdat het gelooft in de meerwaarde van branding. Omdat we allemaal weten dat succesvolle merken altijd branding als belangrijk speerpunt hebben. Anders kennen we ze niet. Anders groeien ze niet. Anders werken ze niet. Anders zouden ze geen aantrekkingskracht hebben.

Branding gaat heel lang mee

Het voordeel van een branding bureau dat al meer dan vijfentwintig jaar bestaat zoals MasterMakers is dat we ECHT weten dat ons werk van grote waarde is voor vijf of tien jaar. Branding is een ongoing proces, maar het neerzetten van een solide Brand Fundament is voor jaren.

Hoe strategie en design hand in hand gaan en SemperPower een nieuw gezicht krijgt.

Lees de case

Elkaar zien en spreken werkt natuurlijk het best

Nieuwsgierig geworden? Plan een
vrijblijvende afspraak in of
bel 030 267 0770.

Laat je inspireren!

Laat hier je gegevens achter.
Dan plannen we een kennismaking of helpen je verder.