1 Een rebranding vanwege de ontwikkeling van een nieuw product
Ondernemers. Ze zijn een apart soort. Ze zien steeds kansen. Leren van hun klanten en opdrachtgevers. Een vraag van een opdrachtgever in de B2B kan bijvoorbeeld zijn: ‘hey jullie hebben bepaalde expertise, zouden jullie ons kunnen helpen met de doorontwikkeling van ons idee?’
En vaak zie je dan dat een ondernemer voelt dat de vraag van deze klant ook wellicht de vraag is van tien van zijn andere klanten. En zo wordt er een nieuw product ontwikkeld die de organisatie een andere wending geeft. Wat hebben ze dan nodig? Een slimme merkstrategie. De eerste stap in branding.
2 Een rebranding vanwege ontwikkelingen in de markt
Marktontwikkelingen vragen vaak om een nieuwe rebranding strategie: een rebranding. Stel dat je een installatie adviesbureau bent. Al meer dan dertig jaar. En je neemt waar dat de meest gestelde vraag uit de markt sinds een paar jaar alleen maar om duurzaamheid draait. Bijvoorbeeld: ‘Hoe kunnen we ons gemeentelijk pand energieneutraal maken?’
Dan is het wellicht tijd voor deze ondernemer om duurzaamheid speerpunt te maken in de branding strategie. Of dat een goede keuze is, slim is en kansrijk, en hoe je dat in de markt zet, dat is een voorbeeld van een rebrand vraagstuk waarin MasterMakers zich graag vastbijt.
3 Een rebranding vanwege nieuwe ambities
Wat we als rebranding club het meest zien is dit. Ondernemers zijn altijd in beweging. Als een onderneming zo’n drie tot vijf jaar bestaat dan heeft ze alle kinderziektes alvast overleefd, haar markt goed leren kennen en ervaring opgedaan welke opdrachtgevers goed passen. En welke ook niet.
Met deze kennis en ervaring zien we dat ondernemers de tweede stap maken. Ze vallen bij MasterMakers dan vaak in de categorie ‘scale ups’. Ze hebben vertrouwen en willen doorpakken. Wat je nu van ze ziet (vaak online) is verouderd. Straalt niet de ambitie uit die ze hebben. Past niet bij de groei die ze voor zich zien. Dan is het tijd voor een rebranding.