Vijf tips voor het schrijven van de perfecte LinkedIn-post

Suzan_rond
Door Suzan Valkema

Hoe krijg je meer bereik op social media? Hierbij vijf simpele en direct toe te passen social media tips van branding bureau MasterMakers, voor als je een LinkedIn-post gaat schrijven voor een bedrijf of b2b-organisatie. Voor maximaal vertoning & bereik.

 

Tip 1: Denk goed na over je eerste zin

Zorg voor een korte, activerende intro! Alleen de eerste regels (210 tekens) zijn zichtbaar, daarna moet iemand de post open klikken (lees meer). Houd hier rekening mee en zorg voor een triggerende eerste zin. Houd het mysterieus, doe een belofte of stel een vraag. Je wilt de lezer verleiden om op ‘lees meer’ te klikken. Schrijf je LinkedIn-post eerst in een Word-doc om te kunnen spelen met tekst en tekens te kunnen tellen.

Tip 2: Gebruik veel witregels

Dat maakt echt een groot verschil. Waarom? De meeste bezoekers bekijkt LinkedIn op mobiel. Zes regels op je desktop, worden al snel twaalf regels op mobiel. Door zo’n massief blok van woorden haken lezers af. Gebruik dus veel meer witregels dan je gewend bent om te doen.

Tip 3: Zoveel mogelijk taggen & hashtags

Gebruik een @ apenstaartje om personen en bedrijven te taggen in je tekst, dit zorgt echt voor veel meer bereik. En zet voor belangrijke key words in je tekst een # hashtag, of zet onderaan je post een aantal relevante key words met hashtag.

Wil je opvallen, blij maken en blijven hangen?

Lees het blog

Tip 4: Zet geen linkjes in je post

Link naar een externe website in de eerste comment, nooit in de post zelf. Het algoritme van LinkedIn houdt er niet van als je een link naar ‘buiten’ in je post zet. LinkedIn wil liever dat iedereen op LinkedIn blijft en geeft je ‘strafpunten’ als je naar een URL linkt in je tekst. Link daarom alleen als het echt relevant is. Linken naar een website zou niet het doel moeten zijn, lezers klikken er ook niet vaak op. Doe je het wel, post dan eerst je bericht, en zet daarna in de eerste comment de link naar de website. Maar verwacht er niet teveel van.

Tip 5: Voeg een échte foto of korte video toe

Gebruik een échte foto met mensen erop, in plaats van een stockfoto of illustratie. Maar een video werkt het allerbeste als je gaat voor maximaal bereik op social media! Waarom een video? Een video-post zorgt voor het meeste bereik; het algoritme van LinkedIn toont het vaker. En het valt goed op in de brij van posts, het trekt de aandacht van de lezer. Maar zorg dat de video niet te lang is (10-60 seconden); lezers hebben een korte spanningsboog wanneer ze scrollen door hun feed.

Nog een kleine toegift.
Juist níet laten reposten of sharen!

Je hebt bovenstaande tips toegepast en een mooie post geschreven, die je gaat plaatsen met jullie bedrijfsprofiel. Goed bezig! En nu ga je natuurlijk alle collega’s vragen om de post te reposten vanuit hun persoonlijke account. Ho, stop!

Zelf posten voor meer bereik

Wil je écht meer bereik creëren voor jouw bedrijf of b2b-organisatie op LinkedIn? Vraag dan of iedereen zelf een post met hun eigen persoonlijke LinkedIn-account plaatst. Liefst een variant op jouw post, met dezelfde video maar met een persoonlijke noot. Dat wordt beter gelezen en geliked.

Reposten is een gemiste kans

Dus niet jouw post op de bedrijvenpagina reposten zoals iedereen waarschijnlijk vroeger deed. Want dit zorgt echt voor veel minder bereik en is een gemiste kans. Het algoritme van LinkedIn zal een eigen post veel vaker vertonen dan een gesharede repost. Daarnaast vragen of je collega’s de post (ook!) willen liken is natuurlijk wel een goed idee.

Persoonlijke noot = nice-to-have

En vergeet je collega’s natuurlijk niet vijf bovenstaande tips mee te geven, als ze zelf aan de slag gaan met die persoonlijke noot. Of help ze een beetje op weg 🙂 Voor de collega die hier niet op zit te wachten: dezelfde tekst als de post op de bedrijvenpagina copy-pasten en zelf opnieuw posten, met de video of afbeelding erbij werkt ook prima. Succes!

Suzan_rond
Suzan Valkema
COO & Merkstrateeg

‘Houd van projectmatig werken met een team, problemen oplossen, maatwerk, creatieve concepten helpen ontwikkelen en op een gestructureerde manier realiteit maken. Met liefde voor communicatie, strategie en design.’

Bekijk het hele team