Mastering Creativity: De synergie tussen mens en AI in branding

Door Frédérique Bontje

De Magie van Mensen: Onze Brandstof

Bij MasterMakers hebben we een serieuze zwak voor creativiteit. Ons team is een powerhouse van ideeën, passie en een hoop out-of-the-box denken. We zijn veel meer dan makers; we zijn verhalenvertellers, merkarchitecten en designkunstenaars.

In de basis gaan wij dus sowieso uit van de kracht van mensen. Wist je dat 80% van onze keuzes wordt gebaseerd op emoties? We gaan verder dan het creëren van een merk: we vormen verhalen eromheen die resoneren met mensen. Persoonlijke verhalen die aansprekend zijn voor de klant. Artificial Intelligence zien we ook zo, als een aanvulling op ons menselijke kunnen.

Moos schrijft AI blog voor MasterMakers

AI op de werkvloer: Wij zien kansen!

AI is nou eenmaal een gamechanger. AI is hier niet om de menselijke touch te vervangen: het is hier om het te versterken. 

Laatst las ik een artikel waarin ze de rekenmachine als metafoor gebruiken. De komst van rekenmachines veranderde het wiskundeonderwijs volledig. De focus van hoofdrekenen verplaatste naar het benadrukken van wiskundige modellen. We lieten opdrachten niet verdwijnen, maar verhieven het menselijk denken naar een hoger niveau.

 

We lieten opdrachten niet verdwijnen, maar verhieven het menselijk denken naar een hoger niveau.

Voor ons werk betekent dat het volgende: we hebben opeens een extra sparringpartner, die alle boeken van de wereld heeft gelezen. We kunnen het vragen om technieken in Jip-en-Janneke taal uit te leggen, concurrentieanalyse te doen, al het onderzoek over een onderwerp samen te vatten of te vertellen hoe de gemiddelde Nederlander ergens over denkt. Een leuke tip: vraag ChatGPT naar ‘showerthoughts about …’ en je komt achter heel nieuwe perspectieven.

Dit stelt ons in staat om desk research in slechts enkele minuten te verzamelen. Daardoor hebben we meer tijd voor de dingen die een computer niet kan: kritisch zijn, echt creatief brainstormen en samenwerken met onze teams. Allemaal zaken die juist bij het werk van digitale bureaus cruciaal zijn.

Waar je AI niet voor moet gebruiken?

Je zult snel zien dat als je AI om ideeën vraagt, het vaak met concepten komt die wij tenenkrommend vinden. Handen schudden, mens-erger-je-niet, schaakpionnen, puzzelstukjes, stromend water – dit zijn voor ons in het Brand Fundament absolute NO GO’s. Wees daarom kritisch. Echte creativiteit is simpelweg niet te evenaren door een computer.

De MasterMakers Formule:

En dan hebben we het alleen nog maar over text-based AI gehad, zoals ChatGPT. De mogelijkheden zijn oneindig. 

Onze magic touch? Zorg dat je een paar slimme tech guru’s in je team hebt zoals Roelof. En een slimme projectmanager zoals Ilse, die een specialist in huis haalt om ons allemaal de meest fijne kneepjes van het vak te leren. Zo kan zelfs onze kantoorhond Moos de volgende keer dit blog schrijven.

Conclusie: AI tools zijn onze accelerator. Het biedt kansen, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. We moeten meer dan ooit onze klanten meenemen in deze nieuwe wereld. 

Want stap één is dat je erin moet geloven, maar vervolgens moet je zorgen dat het geïntegreerd wordt. Zorg bijvoorbeeld dat er iemand programmamanager van wordt. Het onderwerp moet op de agenda komen te staan. Daarom hebben wij morgen zelfs een workshop op de planning staan. Dus stay tuned, onze tips & tricks zullen we met jullie delen!

Frédérique Bontje
Merkstrateeg
Bekijk het hele team