Logo aanleveren? Gebruik dit bestandstype!

Marianne_rond
Door Marianne de Fouw

Stel je voor: je huisstijl en je logo zijn klaar. Je bent heel blij. Je staat in de startblokken om aan de slag te gaan met communicatie. Je hebt van MasterMakers een pakket gekregen met verschillende logo’s. En nu vraag je je af waar je deze voor kunt gebruiken. Waarom al die verschillende bestanden?

Verschillende logo’s voor verschillende doeleinden 

De meest gebruikte bestandsformaten voor een logo zijn: .ai / .eps / .pdf / .svg / .png / en .jpg (of jpeg). En ja, het gaat allemaal om hetzelfde logo. Maar toch verschillen die bestanden van elkaar. Sommige kun je prima online gebruiken, maar absoluut niet voor drukwerk. Met het onderstaande overzicht weet je voortaan precies welk bestand je nodig hebt. 

Alle bestanden op een rijtje

.ai (Adobe Illustrator) Origineel bronbestand. Gebruikt door ontwerpers;

.eps (Encapsulated Post Script) Geschikt voor drukwerk, kan ook foto’s bevatten;

.svg (Scalable Vector Graphic) Geschikt voor online, alleen voor logo’s te gebruiken, kan ook doorzichtig zijn;

.png (Portable Network Graphic) Geschikt voor online, kan ook foto’s bevatten, kan ook doorzichtig zijn;

.jpg (Joint Photographic Experts Group) Geschikt voor online, vooral voor foto’s;

.gif (Graphics Interchange Format) Geschikt voor online, vooral voor social media, bewegend beeld zonder geluid; 

.pdf (Portable Document Format) Voorbeeld bestand, niet gebruiken voor online of drukwerk.

Waar gebruik je deze bestanden voor?

.ai of .eps om je logo te laten drukken op een brochure, flyer, kaart, raambelettering, auto, pen, roll-up banner, vlag.

.svg om je email handtekening mee te (laten) maken of briefpapier met volgvel en rapportage in een Word sjabloon. En om in je PowerPoint presentatie te te gebruiken.

.jpg of .png om je logo te uploaden naar je profielfoto op je social media accounts, denk aan LinkedIn, Facebook, Youtube, Instagram, X.

.png om je logo zonder achtergrond ergens op te kunnen plaatsen, zoals op je website of een social media post.

.gif om met een animatie van je logo de aandacht van je doelgroep te trekken, of je merkverhaal te vertellen in een social media post.

.pdf om je rapportage of PowerPoint presentatie te versturen naar je klanten.

Nieuwsgierig naar het technische verhaal achter de verschillende bestanden?

Welk logo is geschikt voor het drukwerk?

Een logo dat je wil gebruiken in drukwerk bestaat uit CMYK. Dit zijn de kleuren Cyaan (felblauw), Magenta (donker roze), Yellow (knalgeel) en blacK (zwart). De printer of drukpers gebruikt deze vier kleuren om je logo full colour af te kunnen drukken.

Welk logo is geschikt om digitaal te gebruiken?

Zo’n logo bestaat uit RGB. Dit zijn de kleuren Red (rood), Green (groen) en Blue (reflexblauw). Het beeldscherm gebruikt deze drie kleuren om pixels af te beelden. RGB bestanden zijn niet geschikt om te drukken.

Handig om te weten: het verschil tussen vector en raster

Je hebt vectorbestanden en rasterbestanden. Vectorbestanden zijn gebaseerd op lijnen en rasterbestanden zijn gebaseerd op pixels. Vectorafbeeldingen zijn digitaal grafische afbeeldingen. Deze kun je zonder problemen groter of kleiner maken zonder kwaliteit te verliezen. Ze zijn dus ideaal voor het maken van afbeeldingen waarvan de grootte vaak moet worden aangepast. Professionele ontwerpers gebruiken daarom een vectorprogramma, meestal Adobe Illustrator, om een logo te ontwerpen. Een rasterafbeelding bestaat uit pixels en alle pixels samen vormen een afbeelding. Wanneer je die vergroot, neemt de kwaliteit erg af. Gevolg: het beeld wordt korrelig, onscherp en ja, dus ook lelijk. 

Marianne_rond
Marianne de Fouw
Designer

‘Blij worden van samen met het team iets wezenlijks bij te kunnen dragen aan de wens van de klant. We inspireren elkaar en als team, met al onze verschillende expertises, komen we verder dan alleen. Helemaal mooi dat ik als deel van dit team waardevol en betekenisvol probeer bij te dragen aan een positieve, duurzame wereld!’

Bekijk het hele team