Hoe stel je merkwaarden vast?

Door Nicole Classen

Kernwaarden als onderdeel van een Brand Focus strategie

Kernwaarden! Elk mens heeft ze. Elke organisatie heeft ze. Idealen, kernwaarden en eigenschappen vormen de basis van een sterk merk. Weten wie je bent en waar je voor staat. Kernwaarden kun je laten doorklinken en voelen in je branding. In al je communicatie. Daarmee worden kernwaarden merkwaarden.

Kernwaarden versus Merkwaarden

Kernwaarden hebben een taak in de interne communicatie: ze beschrijven wat van de medewerkers wordt verwacht. In de externe communicatie schieten ze tekort want ze zijn zelden onderscheidend. Om een eigen positie in de markt in te nemen, moet een organisatie op zoek naar merkwaarden. Merkwaarden gaan vaak niet over wát je organisatie doet, maar HOE je dat doet.

Kernwaarden zijn zelden ondescheidend voor de klant

Je kent ze vast nog wel: professioneel, betrouwbaar, betrokken, innovatief, integer. Deze kernwaarden beschrijven de principes van waaruit wordt gewerkt, de eisen waaraan medewerkers moeten voldoen en de manier waarop men wil omgaan met klanten. Deze waarden zijn zo algemeen, dat ze gedeeld worden door vrijwel iedereen. Wil je organisatie een onderscheidende positie in de markt innemen, zal ze op zoek moeten naar waarin zij anders is. Dat beschrijf je met merkwaarden.

Hoe stel je merkwaarden vast?

Merkwaarden bedenk je niet even. Als het goed is, zijn die al verankerd in je organisatie. Merkwaarden komen uit het hart van de organisatie zelf. Net zoals je als mens ergens in gelooft en ergens voor staat, doe je dat als merk ook. De merkwaarden van jouw organisatie vormen wie je bent en waar je voor staat. Je moet ze soms alleen nog zien te ‘vangen’ en definiëren om ze toe te kunnen passen.

Vier aandachtspunten bij het achterhalen van merkwaarden

  1. ANALYSEER DE SUCCESSEN VAN JE ORGANISATIE
  2. BEPERK HET AANTAL MERKWAARDEN
  3. VERTAAL DE MERKWAARDEN NAAR VOORDELEN VOOR DE KLANT
  4. LEG DE MERKWAARDEN VAST EN DRAAG ZE UIT

Waarom zijn merkwaarden belangrijk?

Wij geloven dat organisaties die communiceren vanuit hun idealen en waarden succesvoller zijn. Merkwaarden geven namelijk richting en onderscheiden je van de concurrentie. Bovendien spreek je op die manier de doelgroepen aan die bij jouw merk passen. Zo wordt de relatie met je klant of publiek sterker en waardevoller.

Hulp nodig bij het achterhalen en vaststellen van merkwaarden? We helpen je er graag bij met onze merkwaarden workshop.

Neem contact op
Nicole Classen
Strategy & Creative Director, Partner
Bekijk het hele team