Een beetje van jezelf en een beetje van Tony

Door Nicole Classen

In het grote web van online-advertenties en campagnes moet je opvallen om gezien te worden. Maar met opvallen ben je er niet. Hoe zorg je ervoor dat je je blijvend nestelt in het brein van jouw klant of consument? Goede content trekt en blijft boeien. Brengt gesprekken op gang. Vermaakt en raakt.

 

Neem Tony

Tony Chocolonely wilde in 2003 de chocoladewereld 100% slaafvrij maken. Maar ook de allerlekkerste chocolade claimen van de beste verse cacao. Tony communiceert sindsdien over het waarom van zijn product, niet over het wat. Daarnaast kantelt Tony merkimago in merkbetekenis.  Visuele herkenning gaat hand in hand met erkenning. De rest is geschiedenis. Wat wij daarvan opsteken?

 

1. Haak aan bij wat jouw klant wil

De grootste uitdaging van contentmarketing: plaats de behoeften van je klant bóven die van jezelf en je bedrijf. Vertel uitsluitend verhalen waar mensen op wachten. Laat voelen dat je omschreven doelgroep begrijpt.

 

2. Voeg de ‘feel good’-factor toe

Zorg dat jouw campagne jouw klant of consument een goed gevoel geeft over zichzelf. Bijdragen aan een maatschappelijk oplossing, hoe klein en beetje-bij-beetje ook. Mensen willen graag helpen. Zinvol helpen.

 

3. Speel met actie en reactie

Het simpelweg droppen van een bericht op Insta, LinkedIn of Facebook? Ben je mal. Creëer manieren voor mensen om interactief met je campagne in de weer te zijn.

 

4. Denk aan de offline-component

Voeg een offline component aan je campagne toe. Zo’n bonus stimuleert extra interactie en resulteert in superpositieve reacties en een grotere loyaliteit.

 

5. Bevestig autoriteit met influencers

Zet bekende Nederlanders of andere invloedrijke mensen in. Afgestemd op jouw doelgroep. Ze vergroten de geloofwaardigheid en likeability van je merk.

 

6. Wees kritisch op kwantiteit

Het aantal in te zetten ‘socials’ voor jouw campagne hoeft niet per se groot te zijn om effectief te zijn. Focus op de relevante sociale kanalen die je naar jouw doelgroep leiden.ook hier geldt: less is more.

MasterMakers magazine over branding thuis ontvangen?

Vraag gratis aan

7. Let’s have some fun!

De fun-factor werkt altijd. Ook als je doelgroep helemaal niet zo piep meer is. Klanten zijn toch gewoon ook grote kinderen die graag spelen. Vier het leven. Met jouw merk.

 

8. Toon wat je voelt

Communiceren met een lach (of traan) geeft inzicht in de menselijke kant van jouw dienst of merk. Een bescheiden kijkje in de ziel de klant gevoel gewaardeerd te zijn. Oprechte emotie laat zien dat je moeite doet en jij om je klant of kopers geeft.

 

9. Bied exclusiviteit

Ga een exclusieve relatie aan met jouw klant of consument. Wat is er fijner om af en toe in het zonnetje te staan? Mensen voelen zich graag speciaal en verbinden zich daarom sneller aan je merk.

 

10. Blijf verrassen

Op het moment dat de klant wat verwacht, kom jij met wat anders. Een mate van onvoorspelbaarheid  vergroot herkenning en loyaliteit. Ook als je geen chocolade verkoopt.

 

11 Laat de klant spreken

Ervaringen van tevreden gebruikers van je merk of product trekken weer nieuwe klanten aan. Het laat zien dat je betrouwbaar bent en doet wat je belooft.

Nicole Classen
Strategy & Creative Director, Partner
Bekijk het hele team