2107 LinkedIn post MM Merkkernwaarden C 111904372475
Gepost op 08-05-2021
door Nicole Classen

Hoe stel je
merkwaarden vast?

Kernwaarden als onderdeel van een Brand Focus strategie

Kernwaarden! Elk mens heeft ze. Elke organisatie heeft ze. Idealen, kernwaarden en eigenschappen vormen de basis van een sterk merk. Weten wie je bent en waar je voor staat. Kernwaarden kun je laten doorklinken en voelen in je branding. In al je communicatie. Daarmee worden kernwaarden merkwaarden.

  

Kernwaarden versus Merkwaarden

Kernwaarden hebben een taak in de interne communicatie: ze beschrijven wat van de medewerkers wordt verwacht. In de externe communicatie schieten ze tekort want ze zijn zelden onderscheidend. Om een eigen positie in de markt in te nemen, moet een organisatie op zoek naar merkwaarden. Merkwaarden gaan vaak niet over wát je organisatie doet, maar HOE je dat doet.

 

Kernwaarden zijn zelden ondescheidend voor de klant

Je kent ze vast nog wel: professioneel, betrouwbaar, betrokken, innovatief, integer. Deze kernwaarden beschrijven de principes van waaruit wordt gewerkt, de eisen waaraan medewerkers moeten voldoen en de manier waarop men wil omgaan met klanten. Deze waarden zijn zo algemeen, dat ze gedeeld worden door vrijwel iedereen. Wil je organisatie een onderscheidende positie in de markt innemen, zal ze op zoek moeten naar waarin zij anders is. Dat beschrijf je met merkwaarden.

 

Hoe stel je merkwaarden vast?

Merkwaarden bedenk je niet even. Als het goed is, zijn die al verankerd in je organisatie. Merkwaarden komen uit het hart van de organisatie zelf. Net zoals je als mens ergens in gelooft en ergens voor staat, doe je dat als merk ook. De merkwaarden van jouw organisatie vormen wie je bent en waar je voor staat. Je moet ze soms alleen nog zien te ‘vangen’ en definiëren om ze toe te kunnen passen.

 

 

Vier aandachtspunten bij

het achterhalen van merkwaarden

1 Analyseer de successen van je organisatie

Waar staat je organisatie voor? Wat is typisch jouw organisatie?Waar zijn jullie trots op? Wat zijn de kleinere en grote successen? Waar krijgen jouw mensen energie van? Ga met je collega’s in gesprek en plan een brainstormsessie in om te achterhalen wat jullie kenmerkt en waar jullie voor staan.

2 Beperk het aantal merkwaarden

De crux zit nu in het selecteren van de sterkste, meest opvallende of meest onderscheidende waarden. Less is more. Durf te kiezen en focus aan te brengen. Als je er bijvoorbeeld maar 3 mag kiezen, welke raken dan écht de essentie van je merk? Probeer dus niet te verzanden in een lange lijst, maar durf te focussen. Heb je er meer dan 3? Zorg dan dat er tenminste 3 echt onderscheidend zijn. That's were the magic happens!

3 Vertaal de merkwaarden naar voordelen voor de klant

Woorden zijn opzichzelfstaand vrij lege begrippen. Want als je kiest voor ‘helder’ als merkwaarde, wat houdt dat dan in? Wat bedoel je daar precies mee? Geef context aan je merkwaarden en stel vast wat het voordeel voor de klant is. Breng de termen tot leven door ze te omschrijven. Merkwaarden geven aan wat het merk waardevol maakt voor de doelgroep.

 

Voorbeeld merkwaarde:

Helder

 

Voorbeeld omschrijving:

Wij geven antwoord op al je vragen.

Ook op de vragen die je niet stelt.

Met uitleg. In een taal die jij begrijpt.

4 Leg de merkwaarden vast en draag ze uit

Leg de merkwaarden vast. Geef het een naam zoals bijvoorbeeld een Merkwaarden manifest. Alleen door ze consequent en consistent in te zetten, wordt je organisatie herkenbaar. Laat er een copywriter eens naar kijken. Maak er pakkende zinnen van en een goede grafische presentatie. Hang ze op in de hal, bij de receptie en laat ze terugkomen in je communicatie uitingen; je website, social media posts, offertes, bedrijfspresentatie, noem het maar op.

Waarom zijn merkwaarden belangrijk?

Wij geloven dat organisaties die communiceren vanuit hun idealen en waarden succesvoller zijn. Merkwaarden geven namelijk richting en onderscheiden je van de concurrentie. Bovendien spreek je op die manier de doelgroepen aan die bij jouw merk passen. Zo wordt de relatie met je klant of publiek sterker en waardevoller. 

 

Download voorbeeld merkwaarden


Hulp nodig bij het achterhalen
en vaststellen van merkwaarden?
Iedere organisatie heeft merkwaarden.
Soms is het even dieper graven om ze
boven te krijgen. We helpen je er graag
bij met onze merkwaarden workshop.
Ja, ik wil een workshop

Workshop Merkwaarden


Neem contact met mij op


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.


Momentje...

Leuk dat je geïnteresseerd bent!

Je hoort spoedig van ons.

MENU