Merkstrategie bepalen voor b2b Merkstrategie, onmisbaar voor een sterk merk

Samen analyseren, identificeren, positioneren én keuzes maken. Alles start altijd met het bepalen van een goede merkstrategie.

Waarom? En hoe maak je strategische keuzes voor jouw merk? En hoe ga je daarna aan de slag met de merkactivatie om jouw merk verder te versterken? Wij vertellen je er graag alles over.

 

Wij zijn MasterMakers, het branding bureau voor strategie, design en websites uit Utrecht dat zich dagelijks bezighoudt met de merkbeleving van onze klanten. Gespecialiseerd in branding voor b2b, en dan met name in de zorg, onderwijs, energietransitie en IT.

 

Wij werken graag voor start-ups, scale-ups en coalities. Met ruim 25 jaar ervaring in het vak, van logo ontwerp tot complexe maatwerk websites, van een complete rebranding tot creatieve campagne. Met branding tillen onze Masters en onze Makers jouw organisatie naar een hoger niveau.

Mazzel
Tijd voor scherpe keuzes in communicatie en een duidelijke koers? Wij gaan graag samen aan de slag met jouw merkstrategie. Neem contact op

Wat is een merkstrategie?

Wil je in deze wereld echt opvallen, de juiste klanten aan je binden en online gezien worden, dan moet je aan de slag met branding. We love branding. Het is wat we doen. En het is waar we goed in zijn.

 

Maar wat is het? Branding is eigenlijk alles wat je doet om de bekendheid en herkenbaarheid van jouw merk te vergroten bij de juiste doelgroepen. Online en offline.

Branding voor b2b-organisaties, initiatieven en programma’s

Is branding niet alleen voor b2c, de consumentenmarkt? Wij geloven: of je nou een initiatief, organisatie of programma bent, je bent altijd ook een merk. Met een persoonlijkheid. Dat moet je laten zien en voelen. Zodat je kunt opvallen in de grote warboel van merken en de juiste klanten aan je kunt binden. Zodat je met één gezicht naar buiten kunt treden, consistent en zonder verrassingen, betrouwbaar. Een sterk merk!

 

Dat betekent: denken als een merk. Werken aan branding. Daarvoor moet je eerst keuzes maken: wat ben je wel en wat ben je niet. Waar focus je op, waar wil je op gezien en herkend worden? De merkstrategie is de koers die je gaat varen als merk. Met als doel: een plek in het hoofd en het hart van jouw doelgroep. Zodat ze ze zich aan jouw merk verbinden, want dan weten ze jou te vinden, keer op keer. Willen ze je blijven volgen en gaan ze je rondzingen. 

 

Waarom heb je een merkstrategie nodig?

Een belangrijk doel behaal je alleen met een goed uitgedachte strategie. Dat werkt zo voor topsport, en zo werkt het ook bij branding. Voordat je start heb je een slimme merkstrategie nodig. Zodat je in elke stap de juiste keuzes maakt en altijd doelgericht werkt. Zodat je je altijd bewust bent waar je mee bezig bent en waar je als organisatie voor staat.

 

En niet alleen jij, maar iedereen binnen jouw organisatie. Dat is belangrijk, want branding is veel meer dan mooi design en krachtige online communicatie. Alles wat iedereen binnen jouw organisatie doet, zegt en uitstraalt heeft impact op jullie branding. Het gaat dus ook (vooral!) om de mensen. Zonder brand fundament is het moeilijk om de juiste keuzes te maken en raak je uit de koers. Dus eerst aan de slag met een scherp merkstrategie model. 

Wanneer ga je aan de slag met merkstrategie?
Dit zijn de uitdagingen van onze klanten. 

 

  • Wat je online van ons ziet, is niet (meer) wie we zijn. Mensen hebben een verkeerd beeld van ons. 
  • Wij willen professionaliseren, ontwikkelen, groeien! 
  • We doen zoveel maar het is niet helder wat we doen: we krijgen de verkeerde aanvragen. 
  • Er is veel concurrentie, het lukt ons niet om online onderscheidend te zijn. De concurrent lukt het wel! 
  • Koude acquisitie werkt niet, we krijgen via online weinig kwalitatieve leads binnen.
  • Het lukt ons niet om de juiste doelgroepen te bereiken, aan te spreken en over te halen om contact op te nemen.
  • We willen een nieuw initiatief in de markt zetten, hoe gaan we zorgen voor bekendheid en aantrekkingskracht bij de juiste doelgroepen?
  • Wij willen er voor iedereen zijn, maar lijken niemand echt te bereiken.
Mazzel
Ga je voor groei, meer leads of meer bekendheid? Eerst aan de slag met merkstrategie. Om daarna alleen nog maar het goede te doen. Samen aan de slag

Onze aanpak als merkstrategie bureau: De merkstrategie bepalen

Allereerst: we gaan altijd sámen aan de slag met strategische keuzes voor jullie branding. Want een sterk merk word je alleen als het echt uit de mensen van de organisatie komt, eerlijk en oprecht. Niet bedacht en gekunsteld. Het is jullie verhaal, jullie DNA.

 

We gaan in co-creatie analyseren, identificeren, aan de slag met merkpositionering door keuzes te maken. Hoe wil je gezien worden en hoe wil je bekend staan? Waarin ben je onderscheidend ten opzichte van je concurrenten, wat maakt jullie uniek? Dat vereist focus, focus, focus. Daar gaan wij bij helpen.

Creatieve branding workshops

Om tot de merkstrategie en merkpositionering te komen organiseert MasterMakers creatieve en strategische branding workshops. Op basis van één of meerdere workshops adviseren we over de merkstrategie, merkpositionering en de merkidentiteit.

Focus Sessie

We starten altijd met een Focus Sessie. Want keuzes maken is focussen. En focussen is de kern van branding. We gaan immers bepalen waarop je wel en niet gezien en gevoeld wil worden. In een Focus Sessie kijken we van ‘binnen naar buiten’ (dat is makkelijk) en van ‘buiten naar binnen’ (dat is vaak lastiger!). Deze sessie is onmisbaar voor het MasterMakers branding traject. 

 

Persona’s Workshop

Weten wat de doelgroep denkt en voelt. In een creatieve sessie gaan we ons helemaal onderdompelen in de belangrijkste persona’s, aan de hand van het MasterMakers Persona’s Canvas. Onmisbaar voor het (re)branding traject, voor de Merkidentiteit, Merk concept, copywriting, social media strategie en Merkactivatie.

 

Customer Journey Mapping

Welke klantreis wordt er afgelegd? Alle touchpoints in beeld. Waar haken ze af en waar gaan we ze raken? Wat moet er beter? Altijd in relatie tot branding. Wij gaan gaan ze allemaal bij langs. 

 

Merkwaarden Workshop

Merkwaarden bedenk je niet even. Als het goed is, zijn ze al verankerd in de organisatie. Merkwaarden komen uit het hart van de organisatie zelf; het DNA. Net zoals je als mens ergens in gelooft en ergens voor staat, doe je dat als merk ook. De merkwaarden van een organisatie drukken in de b2b vooral uit hóe je iets doet. Ze gaan veel verder dan de kernwaarden en zijn uniek voor jouw organisatie. In deze creatieve workshop gaan we ze vangen. 

De merkidentiteit verankerd in het Brand Book

Met de workshops hebben we alles gevangen, dit vertalen we door naar het fundament van jouw merk. De kern. Het merkstrategie model, met daarin de uitgangspunten van de merkpositionering en de merkidentiteit, leggen we vast in een Brand Book.

 

Dit document is de basis en geeft richting. Het zorgt ervoor dat alles wat daarna komt, in één keer raak is. Naast de Merkstrategie en Merkidentiteit is ook het Merk Concept onderdeel van het Brand Book.

Mazzel
Alleen nog maar het juiste doen met stevig fundament als gids. Benieuwd naar ons Brand Book? Download hier een voorbeeld

Het DNA staat vast, de koers is bepaald. 
Next stop: hét creatieve communicatieconcept

De volgende stap in het MasterMakers (re)branding traject: aan de slag met het merkconcept. De brug tussen identiteit en ontwerp. Het merkconcept is de creatieve en communicatieve vertaling van de merkidentiteit naar de buitenwereld.

 

Een creatief communicatieconcept dat de juiste snaar raakt bij de belangrijkste doelgroep. Dit idee vormt de basis van alle creatieve uitingen die hierna volgen. Lees hier alles over het merkconcept.

 

 

Even sparren

over jouw vraagstuk?

Bel of app Nicole: 06 22 39 51 64

Koffietje doen met Nicole?
Nicole
Nieuwsgierig? Elkaar zien en spreken werkt natuurlijk het best.
Mail gerust of bel ons gewoon even 030 267 0770.

Afspraak maken Contact

MasterMakers. Voor nu en morgen.